منتدى زراعة بنها
هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.
المواضيع الأخيرة
» سلالات جديدة للدواجن وإنتاج البيض في دراسة بزراعة مشتهر
كمياء حيويه I_icon_minitime2017-06-06, 2:46 am من طرف m.sakr

» مبادرة مصر اولا المبادرة المثالية
كمياء حيويه I_icon_minitime2013-11-20, 12:57 am من طرف m.sakr

» مؤتمر بعنوان "أزمة علاج الموازنة العامة للدولة وتحسين الوضع الإقتصادي"
كمياء حيويه I_icon_minitime2013-11-12, 1:10 am من طرف m.sakr

» نتائج كليات جامعة بنها ترم ثانى 2013
كمياء حيويه I_icon_minitime2013-05-22, 2:22 am من طرف m.sakr

» كتاب غـــينيس العـالمي للأرقـام القياسيـة - إصدار 2008 *(مترجم إلى العربية)*
كمياء حيويه I_icon_minitime2012-04-23, 12:22 pm من طرف asados

» منحة الرخصة الدولية للتدريب
كمياء حيويه I_icon_minitime2012-01-06, 3:54 pm من طرف ح

» اصناف البطاطا
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-12-25, 4:24 am من طرف faris farangana

» فوائد البطاطا
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-12-25, 4:22 am من طرف faris farangana

» زراعه وانتاج البطاطا الحلوه
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-12-25, 4:18 am من طرف faris farangana

» العمليات الزراعيه على محصول البطاطا
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-12-25, 4:17 am من طرف faris farangana

» البطاط الحلوه للاوقات الحلوه
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-12-25, 4:13 am من طرف faris farangana

» البطاطا وعمليات الخدمه
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-12-25, 4:12 am من طرف faris farangana

» انتاج البطاطا
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-12-25, 4:09 am من طرف faris farangana

» انتاج الخرشوف
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-12-12, 9:01 am من طرف elmasry13743

» جامعة بنها فى المركز الأول فى تقييم البوابات الإلكترونية على مستوى الجامعات المصرية
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-11-10, 1:09 am من طرف dody 1

» جائزة الجامعة التشجيعية لجامعة بنها
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-07-28, 1:25 pm من طرف Admin

» تكريم رئيس جامعة بنها ونائب رئيس الجامعة لشئون الدراسات العليا والبحوث
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-07-28, 1:24 pm من طرف Admin

» إعلان عن تقدم الطلاب الوافدين للمرحلة الجامعية بالجامعات والمعاهد المصرية
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-07-05, 12:12 pm من طرف Admin

» متوافر بمزرعة دواجن كلية الزراعة بمشتهر سلالات أرانب متنوعة
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-07-05, 12:11 pm من طرف Admin

» جامعة بنها تتواصل مع طلابها وتتلقى شكاويهم
كمياء حيويه I_icon_minitime2011-06-13, 3:31 am من طرف m.sakr

المتواجدون الآن ؟
ككل هناك 14 عُضو متصل حالياً :: 0 عضو مُسجل, 0 عُضو مُختفي و 14 زائر

لا أحد

أكبر عدد للأعضاء المتواجدين في هذا المنتدى في نفس الوقت كان 156 بتاريخ 2011-04-21, 6:44 pm

كمياء حيويه

3 مشترك

اذهب الى الأسفل

كمياء حيويه Empty كمياء حيويه

مُساهمة من طرف nobel 2009-11-26, 7:33 am

Carbohydrate Nomenclature
The predominant carbohydrates encountered in the body are structurally related to the aldotriose glyceraldehyde and to the ketotriose dihydroxyacetone. All carbohydrates contain at least one asymmetrical (chiral) carbon and are, therefore, optically active. In addition, carbohydrates can exist in either of two conformations, as determined by the orientation of the hydroxyl group about the asymmetric carbon farthest from the carbonyl. With a few exceptions, those carbohydrates that are of physiological significance exist in the D-conformation. The mirror-image conformations, called enantiomers, are in the L-conformation.


Structures of Glyceraldehyde Enantiomers

back to the top
________________________________________
Monosaccharides
The monosaccharides commonly found in humans are classified according to the number of carbons they contain in their backbone structures. The major monosaccharides contain four to six carbon atoms.
Carbohydrate Classifications
# Carbons Category Name Relevant examples
3 Triose Glyceraldehyde, Dihydroxyacetone
4 Tetrose Erythrose
5 Pentose Ribose, Ribulose, Xylulose
6 Hexose Glucose, Galactose, Mannose, Fructose
nobel
nobel
مشرف
مشرف

عدد المساهمات : 542
نقاط : 730
تاريخ التسجيل : 10/10/2009
العمر : 34

الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل

كمياء حيويه Empty رد: كمياء حيويه

مُساهمة من طرف nobel 2009-11-26, 7:35 am

3 Triose Glyceraldehyde, Dihydroxyacetone
4 Tetrose Erythrose
5 Pentose Ribose, Ribulose, Xylulose
6 Hexose Glucose, Galactose, Mannose, Fructose
nobel
nobel
مشرف
مشرف

عدد المساهمات : 542
نقاط : 730
تاريخ التسجيل : 10/10/2009
العمر : 34

الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل

كمياء حيويه Empty رد: كمياء حيويه

مُساهمة من طرف nobel 2009-11-26, 7:36 am

Disaccharides
Covalent bonds between the anomeric hydroxyl of a cyclic sugar and the hydroxyl of a second sugar (or another alcohol containing compound) are termed glycosidic bonds, and the resultant molecules are glycosides. The linkage of two monosaccharides to form disaccharides involves a glycosidic bond. Several physiogically important disaccharides are sucrose, lactose and maltose.
Sucrose: prevalent in sugar cane and sugar beets, is composed of glucose and fructose through an α–(1,2)–β-glycosidic bond.

Sucrose
Lactose: is found exclusively in the milk of mammals and consists of galactose and glucose in a β–(1,4) glycosidic bond.

Lactose
Maltose: the major degradation product of starch, is composed of 2 glucose monomers in an α–(1,4) glycosidic bond.

Maltose

back to the top
________________________________________
Polysaccharides
Most of the carbohydrates found in nature occur in the form of high molecular weight polymers called polysaccharides. The monomeric building blocks used to generate polysaccharides can be varied; in all cases, however, the predominant monosaccharide found in polysaccharides is D-glucose. When polysaccharides are composed of a single monosaccharide building block, they are termed homopolysaccharides. Polysaccharides composed of more than one type of monosaccharide are termed heteropolysaccharides.
back to the top
________________________________________
Glycogen
Glycogen is the major form of stored carbohydrate in animals. This crucial molecule is a homopolymer of glucose in α–(1,4) linkage; it is also highly branched, with α–(1,6) branch linkages occurring every 8-10 residues. Glycogen is a very compact structure that results from the coiling of the polymer chains. This compactness allows large amounts of carbon energy to be stored in a small volume, with little effect on cellular osmolarity.

Section of Glycogen Showing α–1,4– and α–1,6–Glycosidic Linkages

back to the top
________________________________________
Starch
Starch is the major form of stored carbohydrate in plant cells. Its structure is identical to glycogen, except for a much lower degree of branching (about every 20–30 residues). Unbranched starch is called amylose; branched starch is called amylopectin.
nobel
nobel
مشرف
مشرف

عدد المساهمات : 542
نقاط : 730
تاريخ التسجيل : 10/10/2009
العمر : 34

الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل

كمياء حيويه Empty رد: كمياء حيويه

مُساهمة من طرف Admin 2009-12-07, 8:39 am

مشكوررررررررررررررررررررررررر
Admin
Admin
Admin
Admin

عدد المساهمات : 875
نقاط : 1230
تاريخ التسجيل : 07/10/2009
العمر : 33
الموقع : https://zra3a.forum.st

https://zra3a.forum.st

الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل

كمياء حيويه Empty رد: كمياء حيويه

مُساهمة من طرف elmasry13743 2010-02-11, 3:43 pm

الله عليك يا نوبل
elmasry13743
elmasry13743
مشرف
مشرف

عدد المساهمات : 492
نقاط : 625
تاريخ التسجيل : 13/10/2009
العمر : 33

الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل

الرجوع الى أعلى الصفحة

- مواضيع مماثلة

 
صلاحيات هذا المنتدى:
لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى